zaterdag 11 februari 2017

De Buik en de Ademhaling


De Buik en de Ademhaling


De buik, buikspieren en meer..

Het is het meest voorkomende, benoemde item in mijn werk, iedereen heeft wel eens een periode dat de buik in de weg zit, staat, of hangt of opgeblazen. Dagelijks lezen we wel over de buik en de buikspieren. Waarom willen ze zo min mogelijk, of dat anderen zo min mogelijk, van de buik zien? Hoe platter hoe beter..? Wat doet dat met mensen die niet aan dit 'voorbeeld' kunnen voldoen? En dat zijn er velen. Het is voor veel mensen een crime de buik onder controle te houden. Dat wil zeggen sterk houden.

Net zoals dat je een aanleg, onze genetica, hebt voor een bepaalde lichaamslengte, lichaamsbreedte en lichaams dikte, ligt ook vast welke soort buik iemand heeft, krijgt, ontwikkeld. Uiteraard is levensstijl en getraindheid mede bepalend. Het is een illusie dat iedereen een blokjesbuik, "sixpack" kan krijgen door te trainen, dan wel te oefenen.

Het wordt lastig als men het idee heeft dat een platte buik het meest geaccepteerd is.  

Want als het niet in de genetica zit, of je voldoet niet aan de ‘norm’, gaat men allerlei 

compensatie strategieën gebruiken om de buik zo “plat” mogelijk te laten lijken. De meest 

gebruikte strategie is de buik intrekken, vooral ter hoogte van de maag.

De buik intrekken heeft consequenties voor de normale ademhaling en lichaamshouding, met name de onderrug, de ontspanning van het middenrif en de bilspieren. De ademhaling wordt hoog, oppervlakkig en er wordt kort uitgeademd. De bilspieren worden gespannen en vaak het bekken gefixeerd. Dit kan leiden tot zeer uiteenlopende klachten. Het idee leeft bij patiënten dat als ze deze lichaamshouding 'aannemen' een goede houding hebben. Echter, deze kost wel extra energie.





Consulteer een fysiotherapeut als je last en problemen hebt met je houding en je buikspieren. Als ik vraag wat zij daaronder een goede houding verstaan, dan geven zij het volgende antwoord:"Ik mag toch niet met een te holle rug staan en of ook niet met over gestrekte knieën." Wat een goede houding is, is ook gewoon individueel bepaald. Wat voor de één goed is is voor de ander minder goed, denk weer aan bouw en aanleg. “De rug moet toch Recht zijn?" Simpel: "welk deel van de rug moet dan recht zijn?” De patiënten wijzen naar de onderrug en de buik. De onderrug wervels zijn niet gemaakt om in een rechte lijn boven elkaar te staan. In het onderste gedeelte van de wervelkolom, zijn de wervelblokken zo gebouwd dat er altijd een lichte holte zichtbaar is. Dit komt omdat in dit deel van de kolom de voorkant van het blokje hoger is dan de achterkant. Als je met je hand een holte op je onderrug kunt voelen of zien, kijk maar in de spiegel van opzij, dan sta je in het relatieve midden. Dit heeft tot gevolg dat de buik altijd iets 'naar voren staat'. Trek je buik in om deze plat te houden, dan verander je eigenlijk de positie van de onderrug wervels. Zie plaatje derde figuur.

Je begrijpt nu misschien dat het een complex gebeuren is. Het begint meestal met esthetisch gedachtegoed, slanker, platter lijken, wat kan leiden tot een groot aantal complexe klachten in de rug, buik en het bekkengebied.

Geef je buikspieren de kans mee te doen met je ademhaling en voel je vrij in het bewegen ervan.



Stof tot nadenken dus..




Geen opmerkingen: